Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés esetében a két fogsor nem záródik megfelelően, valamint a nyelv helyzete és működése is eltérő. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozása az arc, ajkak, nyak izmainak segítségével történik; ám ilyenkor ezeknek az izmoknak sem megfelelő a működése.
A nyelvlökéses nyelés fennmaradása tehát harapási és fogazati eltéréseket, beszédhibát okoz. Hosszú távon pedig az állkapocsízület működési zavarát és egyéb fogászati problémákat idézhet elő.


Nyelvlökéses nyelés esetében komplex terápiára van szükség: egyrészt a megfelelő izomműködést kell kialakítani, a fogászati problémákat kezelni, a beszédhibákat javítani. Fontos megjegyezni, hogy a fogszabályozás csak akkor lesz eredményes, ha a megfelelő izomműködést is kialakítjuk: naponta 1000-2000 alkalommal nyelünk- ennyiszer kell a fogakra és állkapocsra gyakorolt erőkkel számolnunk.


A kóros izomműködés kialakulásában szerepe van az ujjszopásnak, ajakszopásnak, cumizásnak, rongyi/ruhák rágásának, szájlégzésnek. Szülőként sokat tehetünk ezen rossz szokások elkerülése, megszüntetése érdekében.


A megfelelő arcfejlődés elősegítése érdekében fontos a helyes testtartás, légzéstechnika, nyelésfunkció, artikuláció kialakítása.
Nyelvlökéses nyelés vagy annak gyanúja esetén több szakember együttműködése szükséges: logopédus, fogorvos, orthodontus, szájsebész, gyógytornász, manuálterapeuta, pszichológus.

Blog

Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés kisgyermekkorban élettani sajátosság, a vegyes fogazat kialakulása után azonban kórosnak tekinthető.

Online tanulás

Napjainkra természetessé vált, hogy az oktatás különböző színterein hangsúlyos szerepet töltenek be az internet kínálta lehetőségek. Éppen ezért összegyűjtöttem néhányat azok közül, melyeket tantárgytól és életkortól függetlenül tudtok majd használni.

Látogatók: Ma 46 | Tegnap 72 | Ezen a héten 46 | Ebben a hónapban 788 | Összesen 12350

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME