Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés esetében a két fogsor nem záródik megfelelően, valamint a nyelv helyzete és működése is eltérő. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozása az arc, ajkak, nyak izmainak segítségével történik; ám ilyenkor ezeknek az izmoknak sem megfelelő a működése.
A nyelvlökéses nyelés fennmaradása tehát harapási és fogazati eltéréseket, beszédhibát okoz. Hosszú távon pedig az állkapocsízület működési zavarát és egyéb fogászati problémákat idézhet elő.


Nyelvlökéses nyelés esetében komplex terápiára van szükség: egyrészt a megfelelő izomműködést kell kialakítani, a fogászati problémákat kezelni, a beszédhibákat javítani. Fontos megjegyezni, hogy a fogszabályozás csak akkor lesz eredményes, ha a megfelelő izomműködést is kialakítjuk: naponta 1000-2000 alkalommal nyelünk- ennyiszer kell a fogakra és állkapocsra gyakorolt erőkkel számolnunk.


A kóros izomműködés kialakulásában szerepe van az ujjszopásnak, ajakszopásnak, cumizásnak, rongyi/ruhák rágásának, szájlégzésnek. Szülőként sokat tehetünk ezen rossz szokások elkerülése, megszüntetése érdekében.


A megfelelő arcfejlődés elősegítése érdekében fontos a helyes testtartás, légzéstechnika, nyelésfunkció, artikuláció kialakítása.
Nyelvlökéses nyelés vagy annak gyanúja esetén több szakember együttműködése szükséges: logopédus, fogorvos, orthodontus, szájsebész, gyógytornász, manuálterapeuta, pszichológus.

Blog

Kognitív Profil Teszt

A gyermekek képességeinek feltérképezéséhez számtalan vizsgálóeljárással és diagnosztikai eszközzel próbálunk közelebb kerülni. Mivel egyre több a kiegyensúlyozatlan képesség-struktúrával rendelkező gyermek, ezért indokolt, hogy minél alaposabban megismerjük az adott gyermekre jellemző gondolkodási műveletek, folyamatokat.

Hallásvizsgálatok gyermekkorban

A beszédfejlődés megfelelő ütemének  egyik alappillére az ép hallás.  Gyermekünk kommunikációs és tanulási képességeinek kibontakoztatásához, későbbi iskolai teljesítményéhez is elengedhetetlen az auditív ingerek pontos feldolgozása.

Fonológiai Tudatosság Teszt

2015-ben a „NILD alapvető nyelvi technikák” képzés alkalmával volt szerencsém megismerkedni az eljárással és elsajátítani annak alkalmazását. Azóta munkám során is használom a Fonológiai Tudatosság Teszt, a „Figyelj rám!” és a „Morze”NILD technikákat.

MSSST

Szülőként már az iskolába lépést megelőzően is szeretnénk tájékozódni gyermekeink tanuláshoz szükséges képességeiről. Ennek megállapítására a szakembereknek többféle eszközük van.

Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés kisgyermekkorban élettani sajátosság, a vegyes fogazat kialakulása után azonban kórosnak tekinthető.

Látogatók: Ma 20 | Tegnap 107 | Ezen a héten 434 | Ebben a hónapban 1490 | Összesen 27335

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME