Fonológiai Tudatosság Teszt

Szakemberek számára a képzéssel kapcsolatos információ: www.nild.hu

Miért fontos a fonológiai tudatosság szintjének felmérése?

Egyrészt a korai fonológiai tudatosság előre jelzi az olvasáselsajátítás sikerességét, másrészt a fonológiai tudatosság fejlesztése kihat az olvasás és a helyesírás szintjére.
A sikeres iskolai előmenetel egyik alappillérét az olvasás útján megszerzett információk adják.

A Fonológiai Tudatosság Teszt kidolgozása Jordanidisz Ágnes nevéhez köthető, 2010 óta van használatban. A 10 alteszt többféle feladat segítségével vizsgálja a fonéma-, és a fonológiai tudatosság képességterületeit. A szerző részletesen kitér a diszlexia esetén mutatkozó tendenciákra, az indikátornak tekinthető altesztekre.

A teszt feladatai között szerepel rímkeresés, rímtalálás, szótagszintézis, szótagolás, szótag-, és hangelhagyás, hangizolálás, hangszintézis, hangszegmentálás, hangmanipuláció. Jól látható, hogy ezek a feladatok mind-mind szorosan kapcsolódnak az írott nyelv elsajátításának folyamatához.

Bizonyára minden szülő azt szeretné, ha gyermeke számára zökkenőmentes lenne az iskolakezdés és az olvasástanulás. A fonológiai tudatosság játékos fejlesztésével sokat tehetünk annak érdekében, hogy hozzájáruljunk a hatékony tanuláshoz.

Blog

Kognitív Profil Teszt

A gyermekek képességeinek feltérképezéséhez számtalan vizsgálóeljárással és diagnosztikai eszközzel próbálunk közelebb kerülni. Mivel egyre több a kiegyensúlyozatlan képesség-struktúrával rendelkező gyermek, ezért indokolt, hogy minél alaposabban megismerjük az adott gyermekre jellemző gondolkodási műveletek, folyamatokat.

Hallásvizsgálatok gyermekkorban

A beszédfejlődés megfelelő ütemének  egyik alappillére az ép hallás.  Gyermekünk kommunikációs és tanulási képességeinek kibontakoztatásához, későbbi iskolai teljesítményéhez is elengedhetetlen az auditív ingerek pontos feldolgozása.

Fonológiai Tudatosság Teszt

2015-ben a „NILD alapvető nyelvi technikák” képzés alkalmával volt szerencsém megismerkedni az eljárással és elsajátítani annak alkalmazását. Azóta munkám során is használom a Fonológiai Tudatosság Teszt, a „Figyelj rám!” és a „Morze”NILD technikákat.

MSSST

Szülőként már az iskolába lépést megelőzően is szeretnénk tájékozódni gyermekeink tanuláshoz szükséges képességeiről. Ennek megállapítására a szakembereknek többféle eszközük van.

Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés kisgyermekkorban élettani sajátosság, a vegyes fogazat kialakulása után azonban kórosnak tekinthető.

Látogatók: Ma 18 | Tegnap 107 | Ezen a héten 432 | Ebben a hónapban 1488 | Összesen 27333

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME