Hallásvizsgálatok gyermekkorban

Szűrés

Szülőként már gyermekünk néhány napos korában, illetve később is rendszeresen találkozunk a szűrővizsgálatokkal, hiszen a szülészeti intézményekben és a védőnők által megtörténik annak felmérése, hogy fennáll-e hallásveszteség.

Mikor van szükség további vizsgálatokra?

Szerencsés esetben a gyermek hallása ép, ám fontos tudnunk, hogy mi a teendő, ha egy szűrővizsgálat alkalmával problémák merülnek fel. Természetesen további kivizsgálást javasolnak, abban az esetben, ha az eredmények alapján felmerül a hallássérülés gyanúja.

Arról se feledkezzünk meg, hogy gyermekünk későbbi fejlődése során is történhetnek olyan események, melyek kedvezőtlen hatással lehetnek a hallásra: sérülések, fertőzések, gyógyszer-, vegyszer-, akár zajártalmak.  Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk beszédfejlődése megreked, vagy viselkedésében tapasztalunk hallásproblémára utaló jeleket, forduljunk szakemberhez.

Vizsgálati eljárások, diagnózis

A további objektív és szubjektív vizsgálatok (impedancia vizsgálat, TEOAE, DPOAE, reflexen alapuló audiometria), valamint a diagnózis felállítása team munkában történik; fül-orr-gégész, audiológus, hallásakusztikus, gyógypedagógus közreműködésével.
A vizsgálatok kiterjednek a hallószerv egészének működésére és az esetleges diszfunkciók feltárása is megvalósul. A műszeres vizsgálatokkal pontos képet kaphatunk a halláscsökkenés mértékéről, ennek függvényében a további speciális segítségadás szükségességéről, módjáról.

Érdemes szakemberhez fordulni, ha a következő tünetek tapasztalhatók a gyermeknél:

  • beszédfejlődése nem indul, vagy a korábbi ütemhez képest elmarad
  • gyakran visszakérdez
  • nem adekvát válaszokkal/cselekvéssel reagál a kérésünkre
  • nehezen érti meg az utasításokat

Tags: ,

Blog

Kognitív Profil Teszt

A gyermekek képességeinek feltérképezéséhez számtalan vizsgálóeljárással és diagnosztikai eszközzel próbálunk közelebb kerülni. Mivel egyre több a kiegyensúlyozatlan képesség-struktúrával rendelkező gyermek, ezért indokolt, hogy minél alaposabban megismerjük az adott gyermekre jellemző gondolkodási műveletek, folyamatokat.

Hallásvizsgálatok gyermekkorban

A beszédfejlődés megfelelő ütemének  egyik alappillére az ép hallás.  Gyermekünk kommunikációs és tanulási képességeinek kibontakoztatásához, későbbi iskolai teljesítményéhez is elengedhetetlen az auditív ingerek pontos feldolgozása.

Fonológiai Tudatosság Teszt

2015-ben a „NILD alapvető nyelvi technikák” képzés alkalmával volt szerencsém megismerkedni az eljárással és elsajátítani annak alkalmazását. Azóta munkám során is használom a Fonológiai Tudatosság Teszt, a „Figyelj rám!” és a „Morze”NILD technikákat.

MSSST

Szülőként már az iskolába lépést megelőzően is szeretnénk tájékozódni gyermekeink tanuláshoz szükséges képességeiről. Ennek megállapítására a szakembereknek többféle eszközük van.

Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés kisgyermekkorban élettani sajátosság, a vegyes fogazat kialakulása után azonban kórosnak tekinthető.

Látogatók: Ma 22 | Tegnap 107 | Ezen a héten 436 | Ebben a hónapban 1492 | Összesen 27337

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME