Kognitív Profil Teszt

Ehhez egy kiválóan alkalmazható eszköz a Kognitív Profil Teszt, ami dr. Gyarmathy Éva és Szabó Zénó munkájának köszönhető. A teszt legnagyobb előnye, hogy az interneten keresztül elérhető, regisztrációt követően szabadon felhasználható. A gyakorlati tapasztalatok alapján rendszeresen frissülő teszt az iskolai készségek, kognitív képességek és az információ feldolgozás megismerésére terjed ki.

A teszt az 5-12 év közötti gyermekek felmérését teszi lehetővé, 4 korcsoportra bontva a feladatokat.

A vizsgált területek között szerepel a szókincs, mentális lexikon, az absztrakciós képesség, emlékezet, figyelem. Az információ feldolgozását az auditív, fonológiai és vizuális úton is igyekszik felmérni.  A szenzo-motoros képességek és a szekvencialitás mellett a részképességek esetleges elmaradására is fény derülhet.

A tesztben elért eredmények értelmezése természetesen kellőképpen alapos, körültekintő szakmai munkát kíván. Mivel a teszt az egyént önmagához méri, így nyomon követhető a személyre szabott fejlesztő tevékenység eredménye. A pedagógusoknak nagy segítség lehet, ha megismerik a csoportjukban tanuló gyermekek sajátosságait. Erre építve a különböző tanítási-tanulási módszerek alkalmazása hatékonyabb munkát tesz lehetővé.

A Kognitív Profil Teszt elérhető itt: www.kognitivprofil.hu

Tags:

Blog

Kognitív Profil Teszt

A gyermekek képességeinek feltérképezéséhez számtalan vizsgálóeljárással és diagnosztikai eszközzel próbálunk közelebb kerülni. Mivel egyre több a kiegyensúlyozatlan képesség-struktúrával rendelkező gyermek, ezért indokolt, hogy minél alaposabban megismerjük az adott gyermekre jellemző gondolkodási műveletek, folyamatokat.

Hallásvizsgálatok gyermekkorban

A beszédfejlődés megfelelő ütemének  egyik alappillére az ép hallás.  Gyermekünk kommunikációs és tanulási képességeinek kibontakoztatásához, későbbi iskolai teljesítményéhez is elengedhetetlen az auditív ingerek pontos feldolgozása.

Fonológiai Tudatosság Teszt

2015-ben a „NILD alapvető nyelvi technikák” képzés alkalmával volt szerencsém megismerkedni az eljárással és elsajátítani annak alkalmazását. Azóta munkám során is használom a Fonológiai Tudatosság Teszt, a „Figyelj rám!” és a „Morze”NILD technikákat.

MSSST

Szülőként már az iskolába lépést megelőzően is szeretnénk tájékozódni gyermekeink tanuláshoz szükséges képességeiről. Ennek megállapítására a szakembereknek többféle eszközük van.

Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés kisgyermekkorban élettani sajátosság, a vegyes fogazat kialakulása után azonban kórosnak tekinthető.

Látogatók: Ma 22 | Tegnap 107 | Ezen a héten 436 | Ebben a hónapban 1492 | Összesen 27337

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME