Nyelvlökéses nyelés

A nyelvlökéses nyelés kisgyermekkorban élettani sajátosság, a vegyes fogazat kialakulása után azonban kórosnak tekinthető.

A nyelvlökéses nyelés esetében a két fogsor nem záródik megfelelően, valamint a nyelv helyzete és működése is eltérő. A nyeléshez szükséges vákuum létrehozása az arc, ajkak, nyak izmainak segítségével történik; ám ilyenkor ezeknek az izmoknak sem megfelelő a működése.
A nyelvlökéses nyelés fennmaradása tehát harapási és fogazati eltéréseket, beszédhibát okoz. Hosszú távon pedig az állkapocsízület működési zavarát és egyéb fogászati problémákat idézhet elő.


Nyelvlökéses nyelés esetében komplex terápiára van szükség: egyrészt a megfelelő izomműködést kell kialakítani, a fogászati problémákat kezelni, a beszédhibákat javítani. Fontos megjegyezni, hogy a fogszabályozás csak akkor lesz eredményes, ha a megfelelő izomműködést is kialakítjuk: naponta 1000-2000 alkalommal nyelünk- ennyiszer kell a fogakra és állkapocsra gyakorolt erőkkel számolnunk.


A kóros izomműködés kialakulásában szerepe van az ujjszopásnak, ajakszopásnak, cumizásnak, rongyi/ruhák rágásának, szájlégzésnek. Szülőként sokat tehetünk ezen rossz szokások elkerülése, megszüntetése érdekében.


A megfelelő arcfejlődés elősegítése érdekében fontos a helyes testtartás, légzéstechnika, nyelésfunkció, artikuláció kialakítása.
Nyelvlökéses nyelés vagy annak gyanúja esetén több szakember együttműködése szükséges: logopédus, fogorvos, orthodontus, szájsebész, gyógytornász, manuálterapeuta, pszichológus.

Látogatók: Ma 12 | Tegnap 64 | Ezen a héten 308 | Ebben a hónapban 2501 | Összesen 113925

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME