Hallásvizsgálatok gyermekkorban

A beszédfejlődés megfelelő ütemének  egyik alappillér az ép hallás.  Gyermekünk kommunikációs és tanulási képességeinek kibontakoztatásához, későbbi iskolai teljesítményéhez is elengedhetetlen az auditív ingerek pontos feldolgozása.

Szűrés

Szülőként már gyermekünk néhány napos korában, illetve később is rendszeresen találkozunk a szűrővizsgálatokkal, hiszen a szülészeti intézményekben és a védőnők által megtörténik annak felmérése, hogy fennáll-e hallásveszteség.

Mikor van szükség további vizsgálatokra?

Szerencsés esetben a gyermek hallása ép, ám fontos tudnunk, hogy mi a teendő, ha egy szűrővizsgálat alkalmával problémák merülnek fel. Természetesen további kivizsgálást javasolnak, abban az esetben, ha az eredmények alapján felmerül a hallássérülés gyanúja.

Arról se feledkezzünk meg, hogy gyermekünk későbbi fejlődése során is történhetnek olyan események, melyek kedvezőtlen hatással lehetnek a hallásra: sérülések, fertőzések, gyógyszer-, vegyszer-, akár zajártalmak.  Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk beszédfejlődése megreked, vagy viselkedésében tapasztalunk hallásproblémára utaló jeleket, forduljunk szakemberhez.

Vizsgálati eljárások, diagnózis

A további objektív és szubjektív vizsgálatok (impedancia vizsgálat, TEOAE, DPOAE, reflexen alapuló audiometria), valamint a diagnózis felállítása team munkában történik; fül-orr-gégész, audiológus, hallásakusztikus, gyógypedagógus közreműködésével.
A vizsgálatok kiterjednek a hallószerv egészének működésére és az esetleges diszfunkciók feltárása is megvalósul. A műszeres vizsgálatokkal pontos képet kaphatunk a halláscsökkenés mértékéről, ennek függvényében a további speciális segítségadás szükségességéről, módjáról.

Érdemes szakemberhez fordulni, ha a következő tünetek tapasztalhatók a gyermeknél:

  • beszédfejlődése nem indul, vagy a korábbi ütemhez képest elmarad
  • gyakran visszakérdez
  • nem adekvát válaszokkal/cselekvéssel reagál a kérésünkre
  • nehezen érti meg az utasításokat

Tags: ,
Copyright © 2017 Hepp Katalin - Minden jog fenntartva. A honlapon található tartalmak a szerző írásos beleegyezése nélkül nem másolhatók le és nem használhatók fel.

Free Joomla! template by L.THEME